Vissen in de Biesbosch

Wat heeft u nodig om in de Biesbosch te kunnen vissen?
Om te kunnen vissen in de Biesbosch heeft u een VISpas nodig met daarbij een schriftelijke toestemming (=vergunning) nodig van de huurder van het visrecht (=visrechthebbende).
In het buitendijkse gedeelte van de Biesbosch kunt u vrijwel uitsluitend vanuit een boot vissen. Hier is Federatie Zuidwest- Nederland de visrechthebbende. In het binnendijkse gedeelte ( de voormalige afgesloten kreken) kunt u vanaf de oevers vissen. Hier is Federatie De Alm en Biesbosch de visrechthebbende.

Voor zover u vanaf de oevers wilt vissen, bent u gehouden aan een looprechtvergunning. Deze looprechtvergunning is gecombineerd met de schriftelijke toestemming van beide Federaties.

Aakvlaai
Voor het recreatiegebied de Aakvlaai is, net als de rest van de Biesbosch, een VISpas en schriftelijke toestemming nodig. Het visrecht in de Aakvlaai is ook verhuurd aan de Federatie Zuid West Nederland.

Hollandse Biesbosch
In de vijvers en sloten van recreatiegebied de Hollandse Biesbosch, dat grenst aan het Nationaal Park, heeft u ook altijd een VISpas en schriftelijke vergunning nodig om te vissen. U kunt hier vanaf de oevers vissen. Een bootje is niet nodig.

Losse schriftelijke toestemming
Voor de dagrecreant die af en toe wil vissen in de Biesbosch is een losse schriftelijke toestemming voor één dag beschikbaar. Een VISpas is dan niet nodig. Raadpleeg hiervoor de onderstaande internetsite van beide federaties.

Aas en hengels
Voor de rivieren (Amer, Hollands Diep, Beneden Merwede en Nieuwe Merwede) rondom de Biesbosch heeft u deze zogenaamde kleine VISpas nodig, als u hier vist met maximaal één hengel en de wettelijk aangewezen aassoorten gebruikt. Bij gebruik van ander aas of meerdere hengels is ook langs de rivieren altijd een VISpas en schriftelijke toestemming nodig. Raadpleeg voor meer informatie de internetsite www.vispas.nl

De wettelijk aangewezen aassoorten zijn:
- brood, aardappel, deeg, kaas, granen en zaden;
- worm en steurkrab;
- insekten en insektenlarven en nabootsingen daarvan, mits niet  groter dan 2,5 cm.

Adressen
Informatie en vergunningen zijn verkrijgbaar bij:

H. van Balkom, St. Ignatiusstraat 2, 4273 EG Hank
Fauna hengelsportspeciaalzaak, Oeverkruid 20, 4941 VV Raamsdonksveer (0162-513308)
B. v.d. Hijden, Eline Verelaan 50, 4906 JA Oosterhout